Pages

TERAPI ALAMI MUJAROB

TERAPI ALAMI MUJAROB
Bekam, Rukyah

UNTUK MAKLUMAN

Insya'allah, produk yang dijual di kedai kami, semuanya telah dirukyah semoga ditambah keberkatannya.

Sunday, March 29, 2009

LINTAH DAN DUNIA PERUBATAN

Ini dicopy dan paste sahaja, sebagai rujukan dan bacaan

KEISTIMEWAAN LINTAH
Keistimewaan lintah dalam dunia perubatan

Oleh Najibah Hassan(najibah@utusan.com.my)
SEPANJANG kerjayanya sebagai pakar bedah plastik dan rekonstruktif, di Columbia, Dr. Matthew Concannon tidak akan lupa salah satu sejarah yang tercipta enam tahun lalu.

Beliau telah berusaha untuk menyambung sebahagian telinga seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun yang terputus akibat digigit oleh seekor anjing pelatih.

Ini merupakan kes ketiga yang dilaporkan di mana telinga seorang kanak-kanak disambungkan melalui pembedahan mikro.

Menurut Concannon, prosedur yang mengambil masa selama empat jam itu terlalu rumit. Selain saiz pembuluh darah yang terlalu halus, koyakan yang berlaku pada telinga menyebabkan kerja-kerja mencantum semula telinga tersebut semakin mencabar.

Sejurus selepas pembedahan selesai dilakukan, Concannon menggunakan lintah bagi membolehkan aliran darah terbentuk semula.

Dalam tempoh seminggu, lebih 50 ekor lintah telah digunakan. Hasil yang diperoleh begitu menakjubkan.

``Lintah yang digunakan berjaya menyedut sejumlah darah beku bagi membolehkan darah mengalir selepas pembedahan yang rumit.

``Jika darah-darah ini tidak disedut keluar, ia akan masuk semula dan keadaan ini lebih serius seolah-olah seperti tiada darah baru yang mengalir,'' jelasnya.

Sukar dipercayai. Tetapi itulah sebahagian sumbangan dan jasa yang cukup besar lintah dalam dunia perubatan.

Spesies yang sinonim dengan `drakula' ini telah banyak menyelamatkan anggota tubuh yang dipotong melalui pembedahan. Justeru, menyedari kepentingannya ini, Concannon `menternak' lintah sebagai persediaan pada bila-bila masa ia diperlukan.

Pengarah Hospital Universiti dan Klinik dan pakar tangan dan pembedahan mikro itu menjelaskan, `lintah perubatan' itu terlalu bernilai.

Menurut beliau, lintah dianggap aset paling penting kepada pakar-pakar bedah plastik dan rekonstruktif di negaranya.

``Lintah dapat membantu mengekalkan aliran darah kepada tisu-tisu yang dipindahkan dan bahagian-bahagian tubuh yang dilekatkan semula,'' katanya.

Peranan lintah dalam dunia perubatan sebenarnya telah diamalkan sejak ratusan tahun yang lalu. Biasanya, ia digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dengan mekanisme menghisap darah.

Bagaimanapun, perkembangan ubat-ubatan moden menenggelamkan `kehebatan' dan sumbangan lintah dalam dunia perubatan.

Pada abad ke-19, lintah digunakan secara meluas oleh pakar-pakar perubatan dan tukang gunting rambut untuk proses pembekaman. Amalan berbekam ini, dipercayai sebagai penyembuh banyak jenis penyakit dari hujung rambut hingga ke hujung tapak kaki. Ini termasuklah sakit kepala hinggalah gout.

Namun, lama-kelamaan, amalan ini semakin dilupakan. Bagaimanapun, trend menggunakan lintah perubatan semakin mendapat tempat dalam tempoh empat dekad lalu.

Terbaru, saintis Jerman melaporkan, penggunaan lintah amat berkesan untuk mengurangkan rasa sakit dan kekejangan di kalangan pesakit yang menghadapi masalah radang sendi pada lutut (artritis).

Dalam perubatan moden, penggunaan lintah hanya terhad bagi merawat masalah darah beku selepas pembedahan.

Penemuan terbaru yang dilaporkan di Annals of Internal Medicine mendedahkan air liur lintah mengandungi sejenis bahan antiradang dan lain-lain bahan kimia.

Menurut Dr. Gustav J. Dobos dari Klinik Essen-Mitte, Jerman, bahan-bahan ini dipercayai dapat mengurangkan gejala-gejala artritis. Lintah-lintah tersebut diletakkan pada bahagian lutut yang sakit, dibiarkan selama 70 minit hinggalah lintah tersebut tertanggal daripada kulit.

Selepas tujuh hari pesakit menerima rawatan, kesannya cukup menakjubkan. Pesakit yang mendapat terapi lintah lebih baik berbanding rawatan konvensional terutama dari aspek kurang rasa sakit.

Dalam makmalnya, Concannon menyimpan antara dua hingga tiga dozen lintah sebagai persediaan.

``Apabila saya memerlukan seekor, saya memerlukannya pada masa itu juga dan tidak boleh menunggunya berjam-jam,'' katanya.

Lintah-lintah ini dibiarkan berada dalam akuarium yang diisi dengan air suling. Mereka juga diberi makanan yang dibuat khas untuk mereka yang ditambah dalam tangki tersebut.

Lintah-lintah ini tidak dibenarkan menghisap darah manusia atau apa juga produk-produk darah sebelum digunakan bagi mengelakkan pencemaran kepada pesakit.

Menurut Concannon, tujuan utama penggunaan lintah ialah melancarkan aliran darah. Kelebihan teraputik yang diperoleh daripada lintah ini terbahagi kepada dua.

Pertama, jumlah darah yang dikeluarkan semasa proses menghisap dan setiap gigitan darah akan meleleh hingga satu jam selepas lintah-lintah tersebut jatuh dengan sendirinya.

Keadaan ini, secara tidak langsung membolehkan anggota tubuh yang digigit itu terus hidup.

Bagaimanapun, sebelum prosedur ini dilakukan, Concannon akan melakukan beberapa ujian kepada pesakit bagi memastikan mereka benar-benar mengalami kesesakan vena.

``Saya hanya menggunakan lintah sebagai alternatif terakhir apabila kesemua kaedah teknikal telah dilakukan tetapi pesakit masih mempunyai masalah,'' ujarnya.

Apabila terapi ini dimulakan, ia akan diteruskan sehingga pembuluh darah baru terbentuk secukupnya di sekeliling tisu-tisu terbabit.

Begitu juga dengan jumlah lintah yang digunakan. Ia banyak bergantung kepada keadaan penyumbatan dan tempoh impaknya pada penyumbatan tersebut.

Prosedur ini sebetulnya tidak sedikit pun menyakitkan pesakit kerana fungsi sebahagian saraf pada anggota terbabit semakin menurun.

``Kedua, air liur lintah-lintah tersebut mengandungi sejenis kimia anestetik yang menyebabkan kita tidak rasa sakit dan agen antidarah beku.

``Ia dikenali sebagai hirudin - yang membantu darah mengalir dengan bebas,'' jelas Concannon.

Dalam kebanyakan kes, katanya pesakit pada mulanya agak ragu-ragu tetapi masih boleh menerima apabila beliau mencadangkan untuk meletakkan parasit kurus ini pada luka mereka.

Daripada 24 kes sejak beliau mula menggunakan terapi lintah pada 1992, hanya seorang pesakit saja yang enggan.

``Setelah kami kehabisan pilihan pembedahan, saya akan tanya kepada pesakit sama ada mereka ingin mencuba kaedah ini.

``Kebanyakannya hairan bagaimana lintah ini bertindak untuk menyelamatkan sebahagian anggota tubuh mereka,'' jelasnya.

Tergolong dalam spesies cacing, lintah `digeruni' kerana keupayaannya menghisap darah dan fizikalnya yang lembik.

Lintah, tergolong dalam spesies cacing yang terdapat banyak di hutan hujan tropika. Spesies ini gemarkan tempat-tempat yang lembap seperti di sungai, danau dan laut.

Selain itu, ia juga mudah ditemui di tempat-tempat perkhemahan berhampiran air terjun atau sungai dan trek tempat mendaki yang lembap.

Secara anatominya, lintah mempunyai alat penyedut pada setiap penghujung badannya. Satu digunakan untuk makan, manakala satu lagi digunakan untuk bergantung ketika menghisap darah.

Menurut Concannon, apabila dia meletakkan lintah ini pada `hosnya', mereka tidak akan membuang masa. Mereka menggunakan tiga rahang yang mengandungi 100 batang gigi setiap satu ke bahagian terbabit.

Hanya dalam tempoh setengah jam, mereka boleh menyedut darah dengan rakus sebanyak lima kali ganda daripada berat badan mereka.

Setelah puas menghisap darah, lintah akan terjatuh dengan sendiri dan meninggalkan tanda gigitannya yang cukup ketara pada kulit.

Hanya dengan sekali sedutan, lintah-lintah ini mampu bertahan selama 18 bulan tanpa makanan lain.

Apabila lintah-lintah telah digunakan, Concannon akan memberi mereka sedatif dalam alkohol untuk dimusnahkan dalam insinerator.

``Mereka perlu dibuang segera dan berhati-hati kerana badan mereka dipenuhi dengan bahan-bahan buangan perubatan,'' katanya.

Bercerita tentang lintah, ada yang memegang kepada kepercayaan jika seseorang bermimpi bertemu lintah, bermakna dia akan digoda oleh perempuan atau sebaliknya. Jika dia bermimpi digigit lintah bersirat akan digoda oleh perempuan yang jahat.

Di kalangan masyarakat Melayu, telah diketahui minyak lintah khusus bagi kaum lelaki untuk menambahkan saiz zakar dan mereka yang bermasalah dalam hubungan seks. Khabarnya, minyak ini ditapa selama 40 hari 40 malam di dalam kelapa muda hijau mengikut resipi herba purba, kitab-kitab lama seperti kitab Arab (Rawd at-Tirr) dan khazanah seks Melayu dahulu kala.

Namun, sejauh mana keberkesanannya tidak diketahui melainkan bagi mereka yang telah mencubanya.

Saturday, March 28, 2009

PENGALAMAN NORDIN (STOKIS BENTONG) 0199853601

Pengalaman 1: Saya telah menggunakan Minyak Lintah MUJAROB untuk membantu bapa mertua yang hampir diserang 'stroke'. Bapa mertua saya telah kebas separuh badan dan tidak mampu bergerak lagi. Semasa saya sampai, saya telah melumurkan Minyak Lintah MUJAROB ke seluruh badan terutamanya di kawasan yang kebas disamping membuat urutan ringan. Setelah 45 minit, bapa saya mampu menggerakkan kembali tubuh yang kebas tadi dan mampu bangun kembali.

Pengalaman 2: Nenek saya yang mengalami masalah sakit pinggang, dan tidak kuat berjalan. Setelah menggunakannya hampir 2 bulan, beliau telah mampu bangun dan berupaya berjalan.

Nasihat saya, SIMPANLAH MINYAK MUJAROB DI RUMAH UNTUK KEGUNAAN KECEMASAN BAGI SEISI KELUARGA.

Keterangan Lanjut boleh hubungi saya di talian 0199853601, Nordin

Minyak MUJAROB; Sesungguhnya penyembuh hanya dari Allah, sebagai manusia kita berusaha kerana kita tidak tahu di mana letaknya penawar. Di dalam mencari penawar kepada penyakit kita tidak dapat lari dari mengkaji sebab penawar tersebut. Minyak Lintah MUJAROB dirumus khusus untuk membantu masalah pengaliran darah dan membetulkan semula urat darah yang tersilap. Insya'allah. Kita berusaha, selebihnya kita serahkan kepada Yang Maha Penyembuh.

Thursday, March 26, 2009

PENGALAMAN SYED TAZRIN

Assalamu'alaikum, Saya Syed dari UIA, Kuantan
Saya berminat dengan lintah ni lebih kepada bidang perubatan. Hari Sabtu lepas, saya tergelincir di pelantar ketika mengangkat engin bot 30hp dan kena hempap pulak tu. Gara-gara seronok sangat dapat memancing Udang banyak. Dah gitu lebam la peha kanan saya. Taruh la minyak lintah Mujarob tu. Bengkaknya susut tapi lebam masih ada. Kalau biar mau lebih sebulan baru hilang tapi kita cuba lihat, boleh tak dalam masa sebulan, hilang lebam tu kalau guna minyak lintah Mujarob. InsyaAllah.

Baru seminggu dah OK dah lebam tu, hampir 90%... kire cepat le tu. Tak mengelupas pun. Leh cadang buat ujikaji kadar sembuh luka pada tikus dengan menggunakan Minyak Lintah Mujarob. Jual ubat mestilah ada sokongan kajian sains gak.... tak gitu MinyakMujarob?

PENGALAMAN FATIN GUNA MINYAK LINTAH MUJAROB

nama = Fatin
email = mixiqrisgurl79@yahoo.com

Saya terjatuh dan mengalami kecederaan di bahagian lutut. Doktor
mengesahkan ligimen lutut saya cedera. Seorg rakan mula memperkenalkan kepada saya
minyak lintah mujarob ini.Pada awalnya saya meragui minyak ini tetapi setelah saya
mengunakan selama 2 minggu saya nampak perubahan di lutut saya. Bengkak di kaki saya
beransur surut dan sekarang saya boleh berjalan dengan baik tanpa menggunakan tongkat.

Kekacang: Segala - galanya datang dari Allah, Dia yang menguji kita dengan kesakitan dan dia juga menjadikan penawar untuk semua. Usaha dan doa akan menyembuhkan kita.

PENGALAMAN ZAKI

Cerita Satu :
My baby, ZUHRAH ATIKAH telah mengalami kudis buta sejak berumur 4 bulan lagi. Bayangkanla, kecik2 lagi dah kena gatal-gatal. Kesian dia, asyik menggaru tangan n kakinya. dah bermacam2 cara kami cuba nak sembuhkan penyakitnya. Ubat klinik, hospital, swasta n kerajaan, tak berhasil. Bawak ke Pangkor, pegi mandi laut, sampai menjerit2 budak tu. Tak jalan jugak. Air laut dah kotor agaknya, tu yang tak jalan. Ambik air penawar kat kampung untuk buat mandi. Belum rezeki agaknya. Allah belum kata nak sembuh. Ada seorang sahabat syorkan guna minyak lintah MUJAROB. Setelah lebih seminggu sapu kat kaki n tangan dia, alhamdulillah, kudis buta dia hilang. Dalam seminggu tu memang kami rajin sapu minyak tu, sampai 4,5 kali sehari. Lepas dah sembuh n kudis buta tu hilang, kena teruskan sapu minyak tu lagi, tapi tak perlu terlalu kerap. Dalam 2 kali sehari dah cukup. Kalau tak kudisnya naik balik. Alhamdulillah dalam masa 2-3 minggu lepas tu, kudis buta tu hilang sepenuhnya. Sekarang, Atikah dah tak kena kudis buta lagi. Memang kulit dia agak sensitif, kena gigit nyamuk pun, dia garu sikit, dah luka. Tapi kalau sapu minyak lintah MUJAROB, tak sempat tempat kena gigit tu nak merah. Kalau luka pun cepat kering. Alhamdullillah....

Cerita Dua:
My hubby, MOHD ZAKI BIN NGADISARI pernah kena kurap di lengan. Adala besar 3/4 remote ASTRO tu. Jenuh jugakla menggaru. Maklumlah, kurap, makin digaru makin sedap. Selepas disapu minyak lintah MUJAROB, dalam 4,5 hari dah nampak kering kurapnya. Dalam masa 2 minggu pulih sepenuhnya. Sekarang, parutnya pun dah tak nampak. Alhamdulillah... Memang anak n ayah kongsi minyak lintah tu. Itu yang cepat habis.Kesimpulannya, dengan kuasa Allah jugalah yang menyembuhkan segala penyakit. Minyak lintah MUJAROB ni sekadar satu usaha. Kita hendaklah berusaha dan bertawakal. Bukan menyerah sepenuhnya tanpa melakukan sebarang usaha.

SESIAPA YANG BERMINAT MENDAPATKAN MINYAK LINTAH MUJAROB TERUTAMANYA DI KAWASAN KARAK DAN SEWAKTU DENGANNYA, BOLEH HUBUNGI 0192873066 (ZAKI)

Monday, March 23, 2009

BEKAM ANGIN

PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB menawarkan khidmat BEKAM ANGIN.

Kebaikan BEKAM ANGIN,

1) Meringankan rasa sakit dan dapat mengurangkan pengumpulan darah beku.

2) Baik untuk penyakit paru-paru yang kronik.

3) Mengubati nephritis.

4) Mengelakkan radang selaput jantung,radang urat saraf pada bahagian punggung bawah dan radang pada bahagian celah-celang tulang dada.

5) Dapat membantu aliran darah haid dan hidung berdarah.

6) Masalah angin dalam badan.

7) Bekam angin juga berfungsi seperti pemindahan darah dari pembuluh darah pesakit dan menginjeksikannya ke otot paha,khususnya bagi anak-anak atau siapa saja yang urat nadi mereka susah ditemui disebabkan terlalu tua.

HUBUNGI: 017-9342576 Untuk keterangan Lanjut.

HARGA KAMI SANGAT BERPATUTAN DAN MURAH.

Sunday, March 22, 2009

KEHIDUPAN MAKIN STRESS?


Dunia hari ini tidak sama dengan dunia 50 - 60 tahun dahulu. Konsep kehidupan dahulu untuk sara hidup, perbelanjaan harian tidak besar. Makan minum boleh di dapati sekitar kediaman. Pakaian tak perlu berjenama. Tak perlu berlumba - lumba mengejar kemewahan. Segala - galanya tenang, fikiran pun tenang, stress pun jarang - jarang.
Hari ini segala - galanya berubah. Kehidupan makin kompleks. Keperluan makin bertambah. Banyak kehendak dah jadi keperluan. Kos sara hidup makin meningkat. Masyarakat lebih mementingkan diri sendiri sahaja, tak kira siapa, pekerja kerajaan atau swasta, pelajar atau pekerja, mat rempit atau mat sivik, penjenayah atau ustaz (perlu penguraian). Manusia berlumba untuk menampung asas kehidupan, tapi ramai juga yang berlumba untuk materialistik. Ramai yang semakin stress.
Berbagai penyakit yang tiada di masa dahulu, ada di zaman sekarang. Kehidupan menggunakan fizikal semakin berkurangan, ditambah lagi dengan sikap malas bersenam. Penyakit pun lebih mudah menimpa. Makanan pun dah berubah, dari cara masakan simple yang berkhasiat kepada cara masakan yang lebih kompleks tapi kurang khasiat.
Di atas faktur dan sebab di atas, maka wujudlah PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB, menyediakan kaedah berehat sambil berterapi.
Anda boleh melakukan terapi lintah, bersauna, terapi garam untuk kesihatan dan merawat penyakit, sambil menenangkan fikiran.
Anda boleh membaca buku - buku ringan, menonton cerita - cerita atau mendengar zikir - zikir yang dapat menenangkan fikiran.
Anda juga boleh berehat, menenangkan diri dari kesibukan bekerja di PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB. Kami menyediakan kemudahan untuk tuan puan dengan harga yang murah dan berpatutan.
HUBUNGI 017 - 9342576 @ DATANG TERUS KE A 6616, TINGKAT 1, JALAN BESERAH, KUANTAN (BERHAMPIRAN MAYBANK BESERAH).

OTAK AKAN ROSAK, KALAU

1. Tidak mengambil sarapan pagi

- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan

- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok

- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan

- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara

- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur

- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur

- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi

- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifa n otak menurun.

10. Jarang berfikir

- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

Monday, March 16, 2009

MINAT BERDIET?

Yang ini aku ambil dan copypaste sahaja, semasa melayari internet. Rasanya mungkin baik bagi yang nak berdiet. Kaedah diet kena betul. Kalau tidak sia - sia sahaja.

Topik Ini Pernah Ada Dalam Medik TV

LUMRAH bagi seorang manusia, golongan wanita khususnya membimbangi setiap peralihan jarum penimbang berat badan. Ditambahkan pula jika jarum penimbang berbeza dua atau tiga garis ke kanan, pasti hati tidak keruan dengan niat dipasang untuk berdiet. Pelbagai ubat-ubatan menguruskan badan bagi mengembalikan bentuk badan ideal berlambakan di pasaran. Rakan-rakan pula bertindak sebagai penasihat pemakanan persis pakar pemakanan dengan mengesyorkan jenama-jenama tertentu yang dikatakan dapat memberikan kesan yang diingini. Tidak kurang juga pengalaman-pengalaman mereka yang berjaya mengurangkan berat badan melalui pengambilan ubat-ubatan tertentu. Segala nasihat diikuti, tetapi malangnya jarum penimbang tidak juga beralih ke kiri. Anda mula mempersoalkan keberkesanan dan kebenaran nasihat rakan-rakan anda. Mengapa Si A berjaya mengurangkan berat badannya tetapi tidak anda walhal segala peraturan dan ketetapannya dipatuhi?

Mungkin apa yang kurang adalah anda tidak mengetahui makanan apakah yang bersesuaian dengan jenis darah anda. Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu. Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki.

Menurutnya, diet yang tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain. Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan penyakit.

Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan memperbaiki metabolisma tubuh. Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan. Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas.

Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak. Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat

Snek: Jus anggur / kopi

Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba

Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau

Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herbaDIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’

Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:

• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi. • Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.

Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan.

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak

Snek: Jus anggur

Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba

Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba

Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba
DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘AB’

Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan.

Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk. Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.

Ciri khas individu jenis darah AB:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju

Snek : Yogurt

Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba

Snek: Kek keju dan teh herba

Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi
DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

[Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan. Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging. Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang

Snek : Teh herba

Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal

Snek : Sepotong kuih

Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan. Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah mengamalkan pemakanan yang sihat. Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Justeru, terpulanglah kepada anda sama ada ingin mengadaptasi saranan Dr. Peter J.D´Adamo ataupun tidak.

Sunday, March 15, 2009

MINYAK LINTAH MUJAROB


MINYAK LINTAH MUJAROB direka dengan gabungan kaedah pembuatan tradisional dan saintifik. Kegunaan MINYAK LINTAH MUJAROB adalah untuk melancarkan pengaliran darah. Dirumus dari lintah yang terpilih dan campuran herba tempatan. Membantu masalah - masalah seperti:
1. Bengkak
2. Lebam
3. Salah Urat
4. Lenguh badan/ Bisa badan
5. Sakit Sendi
6. Lemah tenaga
Dan lain - lain lagi.

MINYAK LINTAH MUJAROB dibuat agar mudah meresap dan tidak perlukan urutan. BAIK UNTUK SEMUA DARI KANAK - KANAK KE WARGA EMAS

DENGAN HANYA RM25.00 SAHAJA.

HUBUNGI 017-9342576

BERMINAT MENJADI PENGEDAR SAUNA DAN PRODUK MUJAROB?Sekiranya anda berminat menjadi pengedar kepada MUJAROB dan peralatan sauna, HUBUNGI 017-9342576.

PROMOSI BERSAUNA


Dengan sukacitanya, PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB membuat promosi bersauna dengan harga yang rendah dan menarik.

Bersauna 1X RM15.00

PROGRAM PENGURANGAN BERAT

Bersauna 7X RM12.00/ sekali (Perlu dibayar dahulu)

Bersauna 14X RM10.00/ sekali (Perlu dibayar dahulu)


Keterangan Lanjut hubungi: 017-9342576

HANYA DI PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB

Saturday, March 14, 2009

SAUNA UNTUK DIJUAL
3 Set sauna sauna mudah alih atau portable sauna.
1. Diva Steam Sauna – Sauna Mandi Wap (kaedah tradisional) (RM460)
2. Myra Steam Sauna – Sauna Mandi Wap (kaedah Tradisional)(RM390)
3. Ezy Infrared Sauna – Sauna Infra Red (kaedah moden atau Sauna kering)) (RM660)

Sauna kami menjimatkan masa dan kos.
Hanya 10-20minit anda dapat perubahan tubuh luar dan dalam.
Anda boleh bersauna sambil menonton televisyen di ruang tamu anda.

HUBUNGI 017-9342576 UNTUK KETERANGAN LANJUT

MARI BERSAUNA


Sekiranya anda,
1) Tiada Masa nak berjogging?
2) Tak sempat nak bersenam?
3) Badan rasa lenguh2, sakit sendi letih?
4) Resdung. Pagi-pagi selalu bersin?
5) Berpotensi kena serang darah tinggi, kencing manis?
6) Ibu lepas bersalin berat badan naik?

Rawatan Sauna adalah kaedah yang berkesan untuk menurunkan berat badan dan memelihara kesihatan anda secara semulajadi.

Datanglah ke,
PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB
A 6616, TINGKAT 1, JALAN BESERAH
25300 KUANTAN, PAHANG.
TEL: 017-9342576

KAMI JUGA MENJUAL PERALATAN SAUNA.

Thursday, March 12, 2009

SAUNA UNTUK KESIHATAN


Bersauna adalah aktiviti mandi wap dan amat baik untuk kesihatan. Bersauna bukan sahaja dapat melegakan dan meyegarkan tubuh badan tetapi mendatangkan kebaikan kepada kesihatan.

PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB


PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB (PTAM) telah dibuka pada bulan November 2006.
Alamat Kami: A6616, Tingkat 1, Jalan Beserah, Kuantan, Pahang.
Tel: 017-9342576
Kami menawarkan kaedah terapi secara alami @ semulajadi. Antara kaedah rawatan yang diadakan ialah:
1. TERAPI LINTAH
2. TERAPI GARAM - AIS
3. BERSAUNA

Kami percaya kaedah secara alami adalah kaedah terbaik di dalam penjagaan kesihatan.

Saturday, March 7, 2009

PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB

SELAMAT DATANG, BLOG INI DIREKA KHUSUS UNTUK BERBINCANG BERBAGAI PENYAKIT DAN KAEDAH RAWATAN SECARA ALAMI. RAWATAN ALAMI INI DIPRAKTIKKAN DI PUSAT TERAPI ALAMI MUJAROB.