LOT BG 10, TINGKAT BAWAH, KOMPLEKS DAGANGAN MAHKOTA 25200 BANDAR INDERA MAHKOTA KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR
Pages
TERAPI ALAMI MUJAROB
UNTUK MAKLUMAN
Insya'allah, produk yang dijual di kedai kami, semuanya telah dirukyah semoga ditambah keberkatannya.
Saturday, April 18, 2009
KHASIAT BAWANG PUTIH
Bawang putih sering digunakan di dalam masakan harian. Tetapi adakah kita mengetahui khasiatnya yang sebenar. Khasiat tumbuhan ini amat besar dan mampu digunakan sebagai penyembuh dan pelindung kepada beberapa jenis penyakit.
Amalan memakan bawang putih mentah untuk dibuat ulam, mampu mencegah dan melindungi kita dari penyakit berbahaya. Tidak perlu kita berhabis ratusan ringgit untuk menjaga kesihatan, sedangkan memakan bawang putih secara mentah adalah lebih baik.
Antara khasiat yang dapat dikumpul ialah,
1. Mengurangkan kemerosotan otak dan sistem kekebalan
2. Membantu melambatkan proses penuaan. Menghalang pertumbuhan sel kanker.
3. Dengan menggunakan bawang putih, risiko terkena kanser dapat dikurangi.
4. Bawang putih yang dimakan secara rutin dalam jangka waktu tertentu dapat membantu menurunkan kadar kolesterol.
5. Zat anti-kolesterol dalam bawang putih yang bernama ajoene menolong mencegah pembekuan darah.
6. Bawang putih dapat membantu meredakan stress, kecemasan, dan tekanan.
7. Bawang putih mengandung vitamin A.
8. Bawang putih mengandung vitamin B.
9. Bawang putih mengandung vitamin C.
10. Bawang putih mengandung kalsium.
11. Bawang putih mengandung potasium
12. Bawang putih mengandung antioksidan. Bawang putih mengandungi kerotin dan selenium
13. Memakan 2-3 siung bawang putih sehari, akan menghindarkan dari kemungkinan serangan penyakit jantung.
14. Menyembuhkan tekanan darah tinggi
15. Meringankan sakit lambung
16. Menurunkan kolesterol dalam darah
17. Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
18. Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh
19. Bermanfaat sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari berbagai macam penyakit.
20. Membantu menambahkan nafsu makan apabila dimakan mentah
21. Menjaga stamina tubuh
22. Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga memiliki antivitas sebagai antitumor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment